Vad är Anatomi?

Kollat på ytligare en ny anatomis webinar av Ryan Klingsling.

Han tog upp denna gången hur man ska göra för att lättast läras sig anatomi. Kändes lite som att det var väldigt synd att man inte såg denna det först man gjorde när man började tematiska fördjupningen. Kommer att använda mig lite av det han sa i de andra blocken som kommer.

Det han förmedlade bland anat 6 gyllene regler som han vill ha inom anatomi.

regel nummer 1 veta vem du är.

Med det menar han att det finns olika personligheter på alla människor. vet man inte om man är en person som gillar att hålla på med en liten detalj i flera timmer eller om man är en person som vill få fram alla formerna före man börjar på detaljerna. Man måste också veta om man är en sådan människa som gärna börjar på 100 olika saker men blir aldrig färdig med 1. Sådan måste man ha i sidan beräkningar när man ska göra saker. Så att man inte börjar jobba på fel sätt för då blir det aldrig gjort.

Jag själv känner att jag är en sådan människa som vill få fram former snabbt så att jag efter det kan hålla på med små detaljer väldigt länge. Jag gör alltid klart mina saker men att börja på en ny sak är jobbigare.

Regel nummer 2 vet vart benen ska vara.

För att ha en bra anatomisk läran så måste man veta alla benen som finns i kroppen. Du behöver inte kunna namnen utan namn är bara namn på platser.

(Tex på en karta. Namnen på gatan behöver man inte kunna men om någon säger något om en staty så vet man ändå vart man är även om man inte kan namnet.)

regel nummer 3 vet vart alla musklerna ska vara.

Samma förklaring som regel nummer 2 fast med muskler.

Regel nummer 4: Lär dig formerna. Om man tar människan som exempel så är benen hårda former och musklerna mjuka former.

Regel nummer 5: Linjer och former

Man ska lära sig att dela upp allt i simpla former och linjer så att man lättare kan få fram sitt mönster. Simpla former kan vara tex att tjejer svank kan göras som ett hjärta för att lättare få den formen. Och linjerna är att man sätter ut linjer på kanten av sin modell för att få lättare rätt mönster.

Regel nummer 6: Lär känna dina verktyg

Om man inte kan de verktygen som man har till hjälp med så kan man inte skapa saker optimalt.

 

Han berättar också att det lättaste sättet att lära sig musklerna/skelettet är att ta och studera dem en och en. Och för att man inte ska glömma muskel/skelett -delen så ska man ställa en lite fråga om just den delen. Detta gör att man måste hitta fakta om den. Man lär sig kanske till och med namnet. Och i och med att man bara tar en liten del i taget med en specifik fråga så måste man hitta svaret på frågan på just den delen innan man börja på nästa del med en ny fråga.

Det jag känner att jag tänker ta med mig till de andra blocken som är kvar är:

Hade man från början bara tagit en del i taget av skelett/muskler och ställt en fråga om den delen man väljer så hade man antagligen lärt sig anatomin bättre. Men det hade tagit betydligt längre tid att komma någonstans med sin anatomi också. Antagligen om man hade ställt en fråga på varje del så hade man nog inte mer än varit färdigt med skelettet nu. Förmodligen hade man nog kunnat allt om skelettet men jag hade inte hunnit testa att skapa allt annat kul som hästar och människor och muskler.

Det ska ändå påpekas att det ändå är bättre att ta sakerna söligt än att göra allt snabbt som jag nu känner att man har gjort. Hade man däremot inte gjort det så snabbt som man har gjort så kommer man inte hinna med att testa allt annat som jag vill fördjupa sig inom.

Tror att anatomin förmodligen kommer vara det som man kommer göra examensarbetet på. Så känns det för tillfället. Men de andra blocken kanske får en till att välja något annat:P

Advanced Creature Anatomy with Scott Hartman & Ryan Kingslien – Visualarium

Kollat på en 2h lång anatomisk webinar. Var väldigt intressant. Han tog upp mycket om dinosaurier och andra djur. Han berättade varför vissa skulpturer inte ser bra ut och vad man ska tänka på när man själv ska designa djur/varelser som inte existerar.

Han pratade om vad man ska tänka på om man ska göra en hexapods. Se bild nedan.

Vissa saker som man bör tänka på när man skapar hexapods är att de blir svåra att få så att den går/springer naturligt. Detta kan medföra att man inte tycker det ser verklig ut.

Ett sätt som man kan göra är att sätta ihop båda armarna bredvid varandra(mer än på bilden nedan). Detta fungerar i och med att det blir det samma som att jämföra med tårna på fötterna på en vanlig människa.

 

 

Om Dinosaurier så berättade han bland annat att deras ben var alltid böjda när de går och står stilla. Detta har med att göra att man då kan få en snabbare hastighet när man går/springer än vad man få av att inte ha böjda ben.

 

Man fick också reda på att alla dinosaurier har revbenen lutade bakåt eller fram förutom däggdjur. Däggdjur har ben som går inåt mot kroppen med.

Att däggdjur är en lustig ras på värdens historia men att den har blivit dold av hur bra och framgångsrik den har blivit idag. Därför ska man inte alltid ta och kolla hur däggdjur ser ut om man ska skapa en ny varelse från någon annan tid eller från förr i tiden.

Men innan dinosauriens tid på Permian:300-250 miljoner år tillbaka så hade vi jätte många däggdjur som hade sina bröst bara lutande på ett håll och slutade där efter. Så med andra ord så var deras armar mer ut än själva revbenen.

http://www.ucmp.berkeley.edu/synapsids/pelycosaurs.html

Mer om Permian på länken ovan.

 

Vissa av de däggdjur som har lutande revben framåt får en kula som man kan se på djuren.

 

 

 

Dagens arbete inom Anatomin

Har kommit fram till att jag måste läsa på mer om anatomin. Det jag gjorde igår tror jag att man skulle kunna göra i Zbrush på max en halvtimme om man lyckas komma ihåg exakt alla musklerna i huvudet. Det som tog otroligt långt tid igår var att kolla upp varje viktigt muskel. Så om man slipper det stadiet så kommer det att gå snabbt. Frågan är hur jag ska bygga upp det så att man kommer ihåg alla musklerna? Namn har jag svårt att lära mig så det tänker jag inte ens försöka. Egentligen så är det bara 17st muskler som är viktiga att kunna i och med att man kör med symmetri. Sen efter det så ska man bara lära sig hur mycket man behöver flytta musklerna till ett annat djur för att få musklerna att passa in i alla 4benta djur.

Häst

Gjort en häst med hjälp av ett skelett som jag gjorde med hjälp av Zspheres. Sen efter att jag hade skelettet så använde jag mig av ett tool som heter InsertSphere. Insert Sphere lägger till en ny rund kula som man sedan kan forma till en muskel. Jag återupprepade detta på de viktigaste musklerna på hästen och som resultat så fick man fram hästen. Kom fram till att detta var en otroligt bra metod. Metoden har dock en stor nackdel. Om man inte kan anatomin på varelsen eller har några referenser på vilka muskler och ben som finns på varelsen så kan du inte få fram rätt musklerna där de ska vara. Som resultat kan man då få att allt bara ser dåligt ut eller att man inte kan se vad det är. Annars så tog denna metod inte alls så långt tid(efter att man har kollat in musklerna).

Så detta är resultatet av att man studerar anatomi. Man kan då med hjälp av detta sättet göra grundformerna snabbare så att man senare kan börja på den högupplösta skapelsen mycket snabbare. Alltså börja med det roligaste snabbare plus att man i slutändan har sparat in massa tid.

Innan man använder toolset DynaMesh.

Etter att man bara har klickat på DynaMesh.

DynaMesh är ett verktyg i Zbrush som gör hela skulpturen så att den har samma upplösningen. Man väljer själv vilken upplösning man vill ha och sen blir hela skulpturen den upplösningen. Den ända nackdelen med det verktyget är att man blir av med alla nivåer av lägre upplösning som man har av sin skulptur. Det i sin tur gör att om man har för hög upplösning tar det längre tid att ändra någon kroppsdel(tar längre tid att trycka in och ut delar). Det blir också svårare att posera karaktärer om upplösningen är för hög. Sen om man vill ha det man skapar i ett spel måste man också göra en lågupplösts skulptur av sin högupplösta för att spelen ska klara av att hantera skapelsen.

Zspheres

Kommit fram till att idag så ska jag studera Zspheres i Zbrush. Kan jag behärska detta bra efter denna dagen så kommer jag att kunna göra anatomin av ben snabbare på mina skulpturer.

Zspheres är ett verktyg i Zbrush där man sätter ut ”ben”. Zspheresen kan man sen när man är klar med det man vill göra göra om till vanliga polygoner så att man kan skulpturera som vanligt.

Anatomi hästar

Kollade på tutorials om anatomin om hästar.

Riktigt bra var den tutorialen. Man fick reda på många knep för att kunna göra skulpturer snabbare i zbrush samtidigt som man får veta hur viktigt är att kunna anatomi om allt man ska skapa.

Han tar bland annat upp vad han tycker man ska behöver kunna för att få en skulptur.

Jag tog en printscreen bara för att visa hur han berättar saker. Som ni kan läsa ut på printscreenen så visar han vad man bör veta för att få saker snabbt gjorda. Det första är att om man kan skapa det man vill med så få sträck som möjlig så har man bra kunskap av just den varelsen. Ju fler sträck man behöver använda desto sämre kontroll har man av det man gör. Fler sträck har man en dålig kunskap om anatomin.

Så har man få sträck så har man = mer kunskap om varelsen/ behärskar formen på varelsen/Kan olika trick om skapelsen för att göra saker mer effektivt och snyggare/ och man kan anatomin om varelsen.

http://www.visualarium.com/animal-anatomy-with-marshall-vandruff/animal-anatomy-in-zbrush

Efter att man har sätt ut hela tutorialsen så har han get mig mer insikt inom anatomin än vad jag själv hade tänkt mig att jag skulle hinna lära mig.

Min fråga som jag ställde mig för just anatomin: Hur kan kunskaper om olika muskel och skelett- grupper bidra till skapande av trovärdiga kroppar? har fått en nästan helt annan betydelse och ett svar som jag själv inte trodde jag skulle hitta under dessa  veckor som vi har på försa blocket.

Som jag skulle vilja svara på min fråga nu är att JA kunskapen av olika muskel och skelett- grupper kommer att skapa trovärdiga kroppar. Men även utan anatomi så kan vem som helst få en trovärdig kropp dock kommer vissa drag fattas pga man inte vet om dem.

Så varför ska man då studera anatomi?? Och varför studerar så många just anatomi? Jo, ju mer du vet inom anatomin av det du ska skapa desto fortare kommer du kunna skapa din människa/djur/varelse. Men det räcker inte att du bara studera själva anatomin. Du måste också använda dig av anatomin på ett smart sätt. För att om du kan anatomin bakom varelsen så kan man om man tänker efter också effektivisera sitt arbete när man ska skapa varelsen. Och lär man säg bara det så kommer man ha en färdig modell på en väldigt kort tid. Och det är där som man vill komma för eller senare. Man vill både ha en verklighetstrogen modell samtidigt som man inte vill lägga ner massa tid på det man ska skapa.

På print screenen så ser man att varje viktigt muskel är utsatt på hästen. Detta är för att om man sätter ut de viktigaste musklerna direkt efter att man har skapat benen som i detta fallet var en hästen så är man nästan redan färdig med sin skulptur. Man kan sen efter att man har satt ut musklerna bara göra ”finliret” av skulpturen istället för att man ska leta sig fram till vad som blir rätt( så som det blir om du inte kan något om anatomi bakom skulpturen).

 

Så om man ska korta ner text så kan man säga:

Om man kan anatomin av det man ska skapa och man kan lite bra knep till den varelsen och lätta grundformer för varelsen(istället för super avancerade delar) kan man med hjälp av detta skapa det man vill skapa väldigt snabbt.

Och kan man då inte några knep, ingen anatomin och inte kan dela upp varelsen i mindre delar så kommer skulpturen att ta 100ggr längre tid + att anatomin inte kommer att vara helt rätt. Och det kommer att medföra att det man har skapat kommer att se lustigt ut utan att man vet vad det är som gör att det ser lustigt ut. Det kan till och med bli så illa att skapelsen inte ser realistisk ut.

Visst man kommer att kunna letar sig fram med hjälp referensbilder vart anatomin kunna hitta sitt fel och rätta till det men som sagt så kommer det att ta betydligt mycket längre tid än om man använder sina studier och verktyg rätt.

 

 

Känner att detta är något som man ska ta upp på sin redovisning. Får försöka göra något som visar varför just anatomi är viktigt att studera.

Egentligen känner jag att alla som ska eller tänker studera anatomi skulle se denna tutorialsen för att få en ännu större jaha upplevelse.

Tror även de som inte bryr sig om anatomi skulle behöva se denna tutrialsen för att förstå hur viktigt det egentligen är med anatomi.

Jag själv tänkte innan att det var rätt så viktig och att jag skulle kunna lära mig ett och annat men jag trodde inte jag skulle lära mig att det var viktigare än vad jag trodde det var.

Nu funderar man på att man skulle behövt studera anatomi hela året men så mycket tid har jag inte när jag har andra saker som jag vill också fördjupa mig i.

Vad har hänt denna veckan?

Tänkte göra en liten summering av veckan som har varit.

Veckan började med att jag sökte infromation om muskler. Jag började med att leta efter Leonardo da Vinci i och med att jag fick se hans namn genom min anatomibok. Det visade sig att Leonardo var den första som hade gjort riktiga studier i anatomi men att hans bok aldrig blev komplett utan det gjorde istället Andreas Vesalius. Det vissade sig snabbt dock att vissa av hans böcker var väldigt dyra. Sen så fanns det vissa böcker som han hade gjort som det nästan bara var text i.

Efter allt sökande så gjorde jag ”klart” det sista delen av min lågpoly karaktär. Visade sig att jag behövde göra små ändringar varje dag ända fram till slutet av veckan innan jag var helt nöjd med den lågupplösta modellen.

Mitten av veckan så höll jag för det mesta på med att kolla tutorials och leta fakta på hur man lättare kan få en kvinnlig kropp att se mer kvinnlig ut. Dock så på den människan jag ritade upp alla viktiga ställe är på en människa som man måste ha copyright på för att visa. Så den kommer inte att synas i min workbook. Får skicka in den på inlämningen istället. Annars får jag ändra alla de visningsbilderna på min högupplösa efter att jag är tillräckligt nöjd med den.

Nu som är kvar av karaktären är att göra händer, fötter och lite snyggare ansikte.

Kommer sedan förmodligen forska lite mer om icke realistiska kroppar som tex japansk anime/manga eller fortsätta mig till djur?

Zbrush tjej

Tänkte bara visa vilken skillnad det blir på karaktären bara av att man har ändrat så det är mindre mun. Nu har jag egentligen inga landmärken som gör karaktären till tjej mer än att munnen är mindre. Och vad jag tycker så ser karaktären betydligt kvinnligare ut än den förra.

Upptäckte lite problem igår

Igår när jag skulle börja skulptera min 3d modell så kom jag fram till att den lätt blev mer likt en kille än en tjej. Så jag har nu börjat kolla upp vad som gör en karaktär mer typisk kvinnlig.

 

http://snigom.deviantart.com/art/Female-Anatomy-Patterns-43675502

Han visar att för att få en mer kvinnlig kropp så behöver man ta ut låren mer än vad de egentligen är i verkligheten.

http://ratcreature.livejournal.com/175099.html

Jämför mellan men och kvinnor vad som är skillnaden.

 

Kände att detta inte räckte för att min skulptur skulle bli bra. Tog ock kollade in lite fler tutorials.

Digital Tutors Sculpting Models for Illustration in ZBrush

Gjorde en bild med olika landmärken/former som visar kvinnors viktigaste delar. Kan dock inte visa bilden pga copyrights på bilden jag använde mig av. Om jag har tid så kommer jag att peka ut dessa delarna på min 3d modell istället. kommer självkart vara med på min inlämning däremot.

Paus

Känner att det börjar bli för mycket information att ta in för tillfället idag. Tar och fortsätter med min karaktär innan jag ger mig på att leta fakta igen idag/morgon. Tror att jag förmodligen får en bättre synvinkel i min fakta jag har tagit fram med en liten paus i allt sökande.

Lite övrigt inom konsten

http://graphics.stanford.edu/courses/cs48n-11/

Stod lite om olika konstnärer om deras inflytande på konsten.

Tog med länken för att jag tyckte att de sakerna som de olika konstnärerna visar i de bilderna säger mer än 100 ord. Och att den lilla texten som är på konstnärerna är väldigt bra information.

Man får dock blunda för att det är en kurs från ett universitet:p

 

Andreas Vesalius

Och nu börjar man äntligen få resultat på sin anatomiska studie:)

Frågan är om man kan lyckas hitta boken så man kan låna hem den:P

The Anatomical Drawings of Andreas Vesalius

http://fineprintbooks.com.au/product_info.php?products_id=65235

 Det som jag vill se inom just Andreas Vesalius är hans anatomiska bilder som man själv skulle kunna ha nytta av på det sättet att man skulle kunna skissa av vissa blider för att på det sättet bli ännu bättre inom anatomi.

 

Leonardo da Vinci

http://www.leonardo-da-vinci-biography.com/leonardo-da-vinci-anatomy.html

Lite mer bilder på vad Leonardo da Vinci gjorde. Var väll igentligen detta som man ville se pga det är bilderna som man kan skissa av för att själv bli bättre på anatomin.

Synd att bilderna är små. Får se om man kan hitta bättre:)

Hittade en wiki för bilder:

http://www.wikipaintings.org/en/leonardo-da-vinci/anatomical-studies

Ser att Leonardo verkligen skissade ner alla håll och kanter hur kroppen var uppbyggd. Något som man själv skulle också behöva göra. Man får ju klart en bättre bild hur något är uppbyggt om man skissar/modulerar ner alla vinklar.

http://www.wikipaintings.org/en/leonardo-da-vinci/anatomical-studies#supersized-artistPaintings-225222

Förstår att hans anatomiska studier har studerats i många hundra år. Känner att Leonardo da Vinci anatomiska studier skulle lätt kunnat vara något man skulle kunna studera hela detta halvåret. Men så mycket tid har man inte:P

Frågan är om man kan få tag på en bok som visar alla hans anatomiska studier. Skulle lätt vilja se dem i och med att hans bilder är så detaljrika. Tyvärr så skulle man om man hittade en bok och viljat att de har översatt texten på bilderna till Engelska.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Peter_Paul_Ruben%27s_copy_of_the_lost_Battle_of_Anghiari.jpg

 

http://archive.samj.org.za/

One of the most celebrated non-events in the history of anatomy was the failure of Leonardo da Vinci (1452 – 1519) to publish his proposed anatomical textbook. Over a period of more than 20 years Leonardo accumulated at least 200 pages of notes and drawings but he was not able to organize the manuscript into a publishable form. The artistic standard of his work has been praised by all who have viewed the pages, and some of his biographers have gone as far as to say the proposed book would have become the standard anatomical reference well into the centuries following his death. Sadly, da Vinci did not finish his book and the drawings and manuscripts were lost to the world of scholars until the late 18th century. The publication of the first modern anatomical text had to wait until the appearance in 1543 in 1543 of De Humani Corporis

Fabrica by Andreas Vesalius.

Texten ovan är första stycket i texten från http://archive.samj.org.za/

Och detta leder mig till att söka fakta om Andreas Vesalius för att få reda på om man kan få ut bra anatomiska bilder.

Leonardo da Vinci

Hittade en pdf med namn:

The notebooks of Leonardo da Vinci.

http://www.enebooks.com/data/JK82mxJBHsrAsdHqQvsK/2010-01-20/1263986740.pdf

Hittade en intressant text del som stod(sida241):

Leonardo’s anatomical studies, having had occasion to examine the manuscript books which refer to them. According to him Leonardo studied Anatomy in the companionship of Marc Antonio della Torre

This learned Anatomist taught the science in the universities first of Padua and then of Pavia, and at Pavia he and Leonardo may have worked and studied together. We have no clue to any exact dates, but in the year 1506 Marc Antonio della Torre seems to have not yet left Padua. He was scarcely thirty years old when he died in 1512, and his writings on anatomy have not only never been published, but no manuscript copy of them is known to exist .

Skulle varit intressant och se det manuskriptet:P

Intressant skrivet men väldigt sjukt skrivet. Förmodar att på denna tiden var det väll vanligare att kolla på döda människor(sida242):

And you, who say that it would be better to watch an anatomist at work than to see these drawings, you would be right, if it were possible to observe all the things which are demonstrated in such drawings in a single figure, in which you, with all your cleverness, will not see nor obtain knowledge of more than some few veins, to obtain a true and perfect knowledge of which I have dissected more than ten human bodies, destroying all the other members, and removing the very minutest particles of the flesh by which these veins are surrounded, without causing them to bleed, excepting the insensible bleeding of the capillary veins; and as one single body would not last so long, since it was necessary to proceed with several bodies by degrees, until I came to an end and had a complete knowledge; this I repeated twice, to learn the differences.

(Sida 242-243)

And if you should have a love for such things you might be prevented by loathing, and if that did not prevent you, you might be deterred by the fear of living in the night hours in the company of those corpses, quartered and flayed and horrible to see. And if this did not prevent you, perhaps you might not be able to draw so well as is necessary for such a demonstration; or, if you had the skill in drawing, it might not be combined with knowledge of perspective; and if it were so, you might not understand the methods of geometrical demonstration and the method of the calculation of forces and of the strength of the muscles; patience also may be wanting, so that you lack perseverance.

 

Nu så börjar jag hitta något som jag ville veta:)

(Vill ju hitta något som har med anatomi att göra. Hur man ska rita/skissa upp saker).

(sida 245)

THE ARRANGEMENT OF ANATOMY

First draw the bones, let us say, of the arm, and put in the motor muscle from the shoulder to the elbow with all its lines. Then proceed in the same way from the elbow to the wrist. Then from the wrist to the hand and from the hand to the fingers.

And in the arm you will put the motors of the fingers which open, and these you will show separately in their demonstration. In the second demonstration you will clothe these muscles with the secondary motors of the fingers and so proceed by degrees to avoid confusion. But first lay on the bones those muscles which lie close to the said bones, without confusion of other muscles; and with these you may put the nerves and veins which supply their nourishment, after having first drawn the tree of veins and nerves over the simple bones.

 

 

Citat

jag gillar ett citat från förordet i boken Anatomisk Tecknarskola människa från András Szunyoghy o György Fehér som var följande:

För att kunna göra nakenstudier och förstå figurens struktur måste man lära känna människans kroppsbyggnad. Genom att studera skelett och den omgivande muskelmassan kan man tolka människokroppens synliga rörelsemönster.

Redan Leonardo da Vinci och Albrecht Dürer tecknade bilder av människans anatomi.

Deras anatomiska studier var nyskapande för sin tid och användes under många århundraden i teckningsundervisning för konstnärer.

Länkar

Nu när jag letade på internet så hittade jag lite annat matrial om anatomi:P Väldigt bra bilder som jag antagligen kommer att ha nytta av längre fram:P http://learninganatomy.tumblr.com/

Sen hittade jag en annan anatomisk liten sida där man kan kolla varje muskel i ansiktet. http://www.artnatomia.net/uk/artnatomiaIng.html

Kom fram till att ordet: artistic anatomy är bra att söka på om an vill ha anatomiska saker.

Maya 2013

Har nu hållit på några dagar med en 3d skulptur av en människa. Har tänkt mig att anatomin på skulpturen ska vara väldigt bra så att man kan använda denna ”riggen” till de flesta högpoly skulpturer som man ska göra i sitt liv. har nu gjort allt utom huvudet. Tänkte kolla några tutorials på hur man får det perfekta huvudet i maya så snabbt som möjligt. Så det blir att researia idag:P